top of page

100 jaar Smeva
Smeva in Valkenswaard viert 100-jarig jubileum


VALKENSWAARD – Een toonbank bij de slager of visboer met vlees of vis, een koelvak in de supermarkt met zuivelproducten of een diepvriesvak met ijsjes bij het tankstation; veel mensen hebben vaak zonder dat ze het weten ooit een product van Smeva gezien.


Het koeltechnisch bedrijf in Valkenswaard bestaat honderd jaar. "Mijn opa Marcelis Smets richtte het bedrijf in mei 1920 op onder de naam Stoommeubelfabriek De Nijverheid”, vertelt Charles Smets, directeur van de Smeva Group. "Hij begon samen met zijn vrouw een timmerfabriek en maakte horeca-interieurs.”


Flinke groei

Drie jaar na oprichting verandert de naam in Smeva, dat staat voor Smets Valkenswaard. Onder leiding van Charel en Frans, twee van de zeven kinderen van Marcelis, stapt Smeva in de jaren vijftig over op het maken van koelmeubelen. "In het begin maakten zij het houtwerk voor de koelmeubelen en Fri-Jado in Etten-Leur (inmiddels zit het bedrijf in Oud Gastel, red.) zorgde voor de koeltechniek”, zegt Charles Smets, de zoon van Frans. "Vanaf de jaren zestig deed Smeva de koeltechniek zelf en groeide het bedrijf flink. Met de toonbanken voor slagers hadden ze een marktaandeel van zo’n zeventig procent in de Benelux.”

Later richt het bedrijf zich op de supermarktsector. "In de jaren negentig werkten er zo’n vierhonderd man bij ons”, blikt Charles Smets terug. Hij vormt de derde generatie in het familiebedrijf waar nu zo’n 220 mensen werken. Onder zijn leiding verkoopt Smeva zijn supermarkt-tak aan Carrier, een Amerikaans bedrijf dat zich onder andere richt op koelsystemen.


Koelcel voor mortuarium

Inmiddels is Charles Smets directeur van de holding Smeva Group waar, naast Smeva, ook Geerlofs en Kovu onder vallen. "Met onze bedrijven richten we ons op het vers houden van producten van land tot klant. Het stuk wat Smeva voor zijn rekening neemt is dat van detailhandelaar tot klant.” Zijn opvolger bij Smeva is Henk Dibbets. "We richten ons in Nederland op de retailsector met uitzondering van de supermarkten. Dus we werken voor slagers, viswinkels, ketens als McDonald’s, maar ook voor tankstations, ziekenhuizen en industrie. Het gaat niet altijd om voedsel, we maken soms ook koelcellen voor mortuaria. In het buitenland verkopen we wel rechtstreeks aan supermarkten.”

Smeva kijkt niet alleen naar hoe het producten vers kan houden, maar ook naar de presentatie daarvan. "Het oog wil ook wat. We ontwerpen en assembleren onze eigen toonbanken, koelmeubelen en koel- en vriescellen die we op maat maken voor onze klanten. Al die losse onderdelen maken we niet zelf, maar we zetten het hier wel in elkaar. Onze klanten zitten niet alleen in Nederland, maar in heel Europa en soms daarbuiten. Frankrijk is een grote markt voor ons. Behalve het leveren van producten zorgen we ook voor het onderhoud. In Nederland doen we dat niet alleen voor onze eigen producten, maar ook voor die van derden.”

Dat Smeva producten exporteert naar het buitenland is momenteel lastig vanwege het coronavirus. "Een aantal landen zit op slot”, laat Dibbets weten. "Daarom kunnen we niet aan klanten in Zuid-Europa leveren. Ook wacht een aantal bedrijven af, omdat ze niet weten hoe het verder gaat. Dus op dit moment is er minder werk. Dat zorgt ervoor dat er tijd is om naar de toekomst te kijken. In sommige landen willen we groeien. We zijn plannen aan het maken over hoe we dat kunnen aanpakken. Ook zijn we bezig met productverbeteringen en innovaties.”


Trots

Daarnaast is het coronavirus van invloed op het jubileum. Op 15 mei zou het groots worden gevierd in het Evoluon in Eindhoven. "Dat kan niet doorgaan”, baalt Smets. "Toch willen we het jubileum niet stilletjes voorbij laten gaan. In onze showroom hebben we een studio ingericht. Medewerkers kunnen de uitzending waarin onder andere wordt teruggekeken naar het verleden via een live stream volgen. Ik ben er trots op dat mijn vader Frans erbij is. Hij heeft het bedrijf groot gemaakt en er veel van meegemaakt; op 14 mei wordt hij 88.

Normaal komt hij nog wekelijks langs op het bedrijf, nu kan dat even niet, maar met het jubileum is hij erbij.”

Recente blogposts

Alles weergeven

In memoriam Henk Kersten

Henk Kersten, zoon van de oprichter van de VICV – Anton Kersten, is op 1 juni jl. overleden. Hij is 85 jaar geworden. Hij was van 1978 tot 1992 actief als voorzitter van onze ondernemersvereniging. We

Comments


bottom of page