top of page

Leerzaam en interessant bezoek Catharinaziekenhuis 28 januari 2020

Er was een grote opkomst van onze leden voor dit bijzondere evenement.

We werden hartelijk ontvangen door de relatiemanager van het Catharina Onderzoeksfonds, waarna de voorzitter van onze Activiteitencommissie iedereen van harte welkom heette.


Vervolgens gaf de relatiemanager toelichting op het programma, ze stelde de begeleiders voor en ze gaf een korte presentatie over het Catharina Onderzoeksfonds.

Door dit fonds wordt veel onderzoek gedaan naar kanker en naar hart- en vaatziekten.

Omdat wetenschappelijk onderzoek veel geld kost en niet door de overheid wordt gefinancierd is de Stichting Catharina Onderzoeksfonds opgericht.

Deze stichting haalt haar gelden uit sponsoring en donaties.
Een van de programma onderdelen was “een kijkje in het hart”. Door middel van een presentatie kregen we uitleg over de manier waarop top-technologie omgezet wordt om medisch onderzoek te kunnen doen bij het aanbrengen van een nieuwe hartklep.
Een volgend onderdeel was een rondleiding op de IC en uitleg over wat er achter de schermen van een IC gebeurt. De ontwikkelingen en mogelijkheden die zich hier voordoen werden duidelijk uitgelegd en sinds een aantal jaren wordt daarnaast veel energie gestoken in de nazorg van de patiënt en zijn naasten m.b.t. persoonlijke en/of traumatische ervaringen op een IC.


Een onbekend maar zeer interessant onderwerp was “de cockpit van een operatiekamer”.

Hier werd uitgebreid ingegaan op de communicatie tussen alle deelnemers aan een operatie, zoals de chirurg, de anesthesist, de OK assistente, verpleegkundige enz.

Het operatieteam wordt periodiek getraind in onderlinge communicatie tijdens een gesimuleerde operatie om foutloos te kunnen werken.
Na deze zeer indrukwekkende middag overhandigde de voorzitter van de Activiteitencommissie namens de VICV een cheque aan de relatiemanager voor financiële ondersteuning aan het Catharina Onderzoeksfonds.

Het was een geslaagde en vooral leerzame bijeenkomst.

Comments


bottom of page