top of page

Logistieke groeibriljant Nunner uit Helmond geeft vol gas

'Te lang thuiswerken is schadelijk voor bedrijf’.

Tegen de coronaklippen op groeit Nunner met zijn logistieke diensten over de hele wereld. Topman Erwin Cootjans wil ook nu vol gas blijven geven en moedigt terugkeer van medewerkers naar kantoor aan.Alle hens aan dek. In het fonkelnieuwe Helmondse hoofdkantoor van Nunner Logistics heet directeur Erwin Cootjans al zijn kantoormedewerkers weer welkom. “Ik moedig ze aan om weer op kantoor te komen werken, maar uiteraard faciliteren wij ook thuiswerken.” Ongeveer tweederde van de medewerkers met een kantoorfunctie is nu op de burelen te vinden.

Mensen die lang thuiswer­ken hebben het gevoel in een overle­vings­mo­dus te zitten. Terwijl we als bedrijf vol gas vooruit willen.”

Het is een opmerkelijke stap. Waarom niet zoveel mogelijk thuiswerken, zoals de premier dringend adviseert? Het coronavirus blijft nog te lang rondwaren, vindt Cootjans. “We weten niet hoe lang dit nog gaat duren. We moeten er mee leren leven. Medewerkers zijn hier heel veilig. Twee keer per uur wordt de lucht ververst. Er is meer dan ruimte genoeg om gemakkelijk anderhalve meter afstand te houden.” Een mondkapjesplicht voor mensen die zich in het gebouw bewegen geldt al langer.

Zo lang thuiswerken acht Cootjans schadelijk voor het bedrijf. “Mensen die lang thuiswerken hebben het gevoel in een overlevingsmodus te zitten. Terwijl we als bedrijf vol gas vooruit willen.”


Wereldwijd netwerk opgebouwd

Nunner groeit al jaren tegen de klippen op. De logistieke dienstverlener opent het ene na het andere distributiecentrum en rijgt de overnames aaneen om zijn wereldwijde netwerk uit te bouwen. Het bedrijf telt 625 medewerkers waarvan 125 in Helmond, heeft 27 vestigingen in Europa en vijf in China. Het werkt als regisseur van goederenvervoer aan een steeds completer aanbod van vervoer over zowel de weg, door de lucht, per spoor en per schip.


Nieuw hoofdkantoor: ‘Uitstraling van een vijfsterrenhotel’

De expansie van het bedrijf is ook zichtbaar in Helmond waar een nieuw hoofdkantoor en overslagcentrum zijn gebouwd. De ‘uitstraling van een vijfsterrenhotel’ is wat Cootjans beoogt op te roepen in het kantoorgebouw. “We willen onderscheidend zijn. We staan voor een vijfsterren dienstverlening. Dan wil je ook een vijfsterren sfeer uitstralen. Hier heerst kwaliteit.”

Het gebouw heeft een fitnessruimte, buitenterras en café. De ‘stube’ en het verdere interieur met veel donker hout verwijzen naar de Oostenrijkse origine van Nunner.


In omvang verdrievoudigd, daarna verdubbelen

Huidig grootaandeelhouder en directeur Cootjans heeft zijn eigen, ambitieuze draai aan het bedrijf gegeven. Nunner verdrievoudigde in omvang tussen eind 2014 en eind 2018. Cootjans haalde vervolgens ING Corporate Investments aan boord als minderheidsaandeelhouder en investeerder, met het doel de groei te versnellen. Tussen eind 2018 en eind 2020 zou de omzet moeten verdubbelen tot € 400 miljoen.

Dat gaat als gevolg van de coronacrisis niet lukken. Al is het ‘jaar van stagnatie’ waarover hij spreekt heel relatief. Nunner zal een eind richting de € 300 miljoen omzet komen, zo’n € 80 miljoen meer dan vorig jaar.


Overnames lopen stuk op coronacrisis

Wat ontbreekt dit jaar zijn acquisities. De coronacisis stuit voor even de overnamedrang. Cootjans: “We hebben drie overnames niet zien doorgaan. Als gevolg van de coronacrisis gingen twee bedrijven duidelijk minder presteren en een derde bedrijf juist veel beter. Dat gaf discussies over de waardering en daarmee de prijs die we zouden moeten betalen voor de bedrijven. Als de overnames waren gerealiseerd zouden we de € 400 miljoen ruimschoots zijn gepasseerd.”

Op operationeel vlak draait het bedrijf boven budget. “Bedrijfsbreed speelt corona ons in de kaart. We zitten in een aantal sectoren die profiteren, zoals producten voor supermarkten, fietsen en IT-apparatuur.”


De Chinese economie is volledig terug van weggeweest. Chinese bedrijven exporteren zich suf naar Europa

De toename van internetaankopen en het vervoer van pakketjes over de hele wereld speelt Nunner in de kaart. Een andere groeimotor is China. Nunner profiteert daar van de spoorverbinding over de ‘nieuwe zijderoute’ waarvan het sinds twee jaar gebruik kan maken. Ook gaat veel vervoer over de weg. “De Chinese economie is volledig terug van weggeweest. Chinese bedrijven exporteren zich suf naar Europa.”


Milieuvriendelijke vrachtwagens en schepen

Nieuwe klanten worden aangetrokken door de duurzaamheidsprestaties van Nunner, stelt Cootjans. Het bedrijf profileert zich met zonnedaken op zijn distributiecentrum in Venlo die een aanpalende wijk van energie voorzien. Voor de vaste vervoerders die het inhuurt gelden eisen voor de inzet van milieuvriendelijke vrachtwagens en schepen.

Voor komend jaar zitten voor nieuwe opdrachtgevers al weer extra distributiecentra in de pen in Venlo en ‘s Heerenberg. Aan ‘kleinere’ overnames wordt gewerkt. Cootjans gaat maar door. “We hebben ambitie. Waarom? Groeien is leuk, we kunnen het goed en we doen het uit passie.”


Het is eten of gegeten worden. Grote partijen zien dit pareltje ook wel.”

De draad voor grotere acquisities zal als de coronacrisis is geluwd wel weer worden opgepakt, verwacht hij. Nunner heeft de filosofie om ‘alleen bedrijven over te nemen die intrinsiek goed zijn en geld verdienen'. Na een overname blijft een minderheidsaandeel in handen van het zittend management.

Voortdurende expansie is ook wat de markt voor logistieke dienstverlening vereist, stelt Cootjans. “Het is eten of gegeten worden. Grote partijen zien dit pareltje ook wel.”


Niet te koop

Cootjans wil graag zelf de parel nog meer laten glanzen. Aspirant-kopers die zich meldden voor Nunner heeft hij de deur gewezen. Daarvoor brandt het vuur in hemzelf nog te hevig. “Ik wil zelf de kapitein blijven. Dit is mijn grote passie.”


Recente blogposts

Alles weergeven

In memoriam Henk Kersten

Henk Kersten, zoon van de oprichter van de VICV – Anton Kersten, is op 1 juni jl. overleden. Hij is 85 jaar geworden. Hij was van 1978 tot 1992 actief als voorzitter van onze ondernemersvereniging. We

Commentaires


bottom of page